- کشتی های غول پیکر با ابعادی غیر قابل تصور
کریستف کلمب با یک کشتی 24 متری پا بر قاره آمریکا گذارد. 54 سال پیش بزرگترین کشتی باربری دنیا 159 متر بود که به موزه پیوسته است. حالا کشتیها ابعاد و قدرتی دارند که غیر قابل تصور است.
بزرگ ترین کشتی های جهان
کشتی “اماسسی اسکار” بزرگترین کشتی باربری جهان است که اخیرا برای تخلیه بار در بندر “برمنهافن” لنگر انداخت. این کشتی 395 متر طول و 60 متر عرض دارد. این کشتی 19 هزار و 224 کانتینر (twenty foot equivalent unit) گنجایش دارد.
بزرگ ترین کشتی های جهان
پیش از “اماسسی اسکار” کشتی “سیاسسیال گلوب” با گنجایش 19 هزار و 100 کانتینر رکورد جهان را در اختیار داشت. البته این رکورد تنها 53 روز بیشتر دوام نیاورد و با ورود “اماسسی اسکار” در روز هشتم ژانویه سال 2015 فروریخت.
بزرگ ترین کشتی های جهان
البته کشتی “اما ماارسک” که در سال 2006 به آب انداخته شد هنوز هم با 398 متر طول، طویلترین کشتی جهان محسوب میشود. اما گنجایش آن تنها 15 هزار و 550 کانتینر است.
بزرگ ترین کشتی های جهان
برای اینکه بفهمیم اعداد و ارقام ارائه شده یعنی چه، نیاز به چند مقایسه هست. کریستف کلمب با “کشتی بادبانی سانتا ماریا” (عکس: سانتا ماریا بازسازی شده) در سال 1492 پا بر قاره آمریکا گذارد. این کشتی 24 متر طول و 39 نفر خدمه داشت.
عکس کشتی های غول پیکر
نمونه دیگر کشتی باربری “کاپ سان دیگو” در سال 1961 است که گرچه در آن زمان استاندارد جهانی کانتیتر وجود نداشت اما با 159 متر از بزرگترین کشتیهای دوران خود بود. این کشتی حالا به موزه پیوسته است.
عکس کشتی های غول پیکر
نگاهی به اطلاعات جالب کشتی “اماسسی اسکار” ابعاد غیر قابل تصور آن را روشن میکند. وزن خالص این کشتی (بدون بار) 60 هزار تن است. بعد از بارگیری، “اسکار” به ارتفاع یک ساختمان 5 طبقه به درون آب فرو میرود.
عکس کشتی های غول پیکر
“اماسسی اسکار” توسط “Daewoo Shipbuilding Company” در بوزان کره ساخته شده است. تقریبا شش ماه طراحی و در کمتر از یک سال جوشکاری بدنه آن با 45 هزار تن فولاد طول کشیده است.
عظیم ترین کشتی های دنیا
موتور کشتی “اماسسی اسکار” با 12 متر طول 83 هزار اسب بخار قدرت دارد. موتور این کشتی 11 سیلندر دارد که قطر هر سیلندر آن 90 سانتیمتر است. انرژی تولید شده توسط این موتور غول آسا بطور مستقیم به پروانهکشتی منتقل میشود.
عظیم ترین کشتی های دنیا
پروانه کشتی “اماسسی اسکار” که در آلمان ریختهگری شده، دارای پنچ پره است که طول هر پره به 10 متر و 30 سانتیمتر میرسد.
عظیم ترین کشتی های دنیا
کشتی “اماسسی اسکار” تقریبا 23 گره دریایی (42 کیلومتر) در ساعت سرعت دارد و روزانه بین 220 تا 250 تن گازوئیل (280 هزار لیتر) مصرف سوخت آن است که البته در مقایسه با کامیون بسیار با صرفهتر است.
عظیم ترین کشتی های دنیا
“اماسسی اسکار” در شبانهروز تقریبا هزار کیلومتر را طی میکند. بدین ترتیب این کشتی برای هر صد کیلومتر 28 هزار لیتر گازوئیل مصرف میکند که اگر بر مقدار کانتینرهای گنجایش آن تقسیم شود، برای هر کانتینر یک و نیم لیتر گازوئیل در صد کیلومتر مصرف کرده است. این درحالی است که یک کامیون برای جابجایی یک کانتینر در صد کیلومتر چند برابر این میزان مصرف گازوئیل دارد.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
اما وقتی صحبت از کانتینر میشود، یعنی چه؟ تا سالهای دهه 50 میلادی وقتی یک کشتی باری در اسکله برای تخلیه بار لنگر میانداخت، کالاها بایستی با طناب، تور، پالت، جرثقیل و زحمت بسیار از درون کشتی به بیرون تخلیه میشدند. در دهه 30 میلادی مالکوم مکلین، مالک آمریکایی یک شرکت حمل و نقل، ایده ساخت یک “جعبه” استاندارد برای حمل و نقل کالا را داشت، اما این ایده تازه در دهه 60 میلادی عملی شد.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
کانتینرهای اولیه 6 متر و 10 سانتیمتر طول، 2 متر و 44 سانتیمتر عرض و بین 2 متر و 44 تا 2 متر و 90 سانتیمتر ارتفاع داشتند. اما استاندارد کانتینرهای امروزین دوبرابر شده است.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
در بعضی از اسکلههای جهان تخلیه کانتیر از درون کشتی بصورت تماما اتوماتیک توسط جرثقیلهای مخصوص صورت میگیرد.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
کشتی “اماسسی اسکار” 35 نفر خدمه دارد. در کنار کاپیتان و معاون او، دوافسر و 24 نفر دیگر این کشتی غولآسا را هدایت میکنند. گرچه با توجه به عظمت این کشتی تعداد خدمه کم بهنظر میرسد، اما سیستمهای الکترونیکی هدایتگر و رهیاب بخش عمدهای از کار را برعهده دارند.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
حجم باری را که در درون کشتی “اماسسی اسکار” جای میگیرد میتوان با 39 هزار اتومبیل یا 117 میلیون جعبه کفش به تصویر کشید. اما واقعیت این است که بار این کشتی بسیار متنوع است و با پهلوگیری در اسکلههای گوناگون تنها بخشی از آن را تخلیه میکند.
بزرگ ترین کشتی های دنیا
گرچه کشتی “اماسسی اسکار” با قابلیت حمل 19 هزار و 244 کانتینر فعلا بزرگترین کشتی جهان محسوب میشود و قرار است در ماه آوریل سال 2015 “خواهر خوانده” آن “اماسسی اولیو” به دریا انداخته شود، اما بزودی کشتیهای بزرگتر و غولپیکرتری نیز وارد خواهند شد. این درحالیست که متخصصان در دهه 90 میلادی سقف حمل بار توسط کشتیهای باری را 10 تا 12 هزار کانتینر میدانستند.